fila_1_2

ARRENCA EL LEM 2017

·Les Mutants Maha, The Legendary Pink Dots, Warp Trio i l'encontre entre Lê Quan Nihn i Núria Andorrà són alguns dels noms destacats de l'edició d'enguany.

·El festival s'allarga fins el 28 d'octubre, incorpora nous espais i enceta una col·laboració amb el certamen polonès Intermediale.

·L'edició d'enguany commemora el 124è aniversari de la Patafísica.

·El saxofonista valencià Josep-Lluís Galiana oferirà un curs d'introducció a la lliure improvisació musical.

cartells_lem_2107_senyor1

Amb una presentació als cinemes Texas, va arrencar ahir el XXII Encontre de Músiques Experimentals de Gràcia – Barcelona (més conegut com el Dispositiu d’acció LEM 2017). En el decurs de l’acte va actuar el músic mexicà Aldo Aranda, que va oferir una peça amb marimba, electrònica i projeccions.

El LEM Festival 2017 ha programat 27 activitats repartides en 13 espais. Actuaran una setantena d’artistes de països com ara Mèxic, Itàlia, França, Països Baixos, Polònia, Colòmbia i els Estats Units; de comunitats com Madrid, País Basc, País Valencià i Illes Balears; i de diferents indrets de Catalunya.

Les Mutants Maha, The Legendary Pink Dots i Warp Trio

El certamen s’allargarà fins al 28 d’octubre i comptarà amb grans noms europeus com ara el trio Les Mutans Maha (6 d’octubre), el grup de l’històric percussionista i compositor de l’underground francès Guigou Chenevier. També actuaran els neerlandesos The Legendary Pink Dots (14 d’octubre), una banda emblemàtica de rock experimental amb una trajectòria de més de tres dècades.

Un altre dels grans noms del LEM 2017 és el dels novaiorquesos Warp Trio (28 d’octubre), formació de cambra a cavall de la música contemporània i el rock experimental, definida per la crítica nord-americana com a “un grup talentós que exemplifica la superació de la música contemporània”.

Encontres, talents i intercanvis europeus

El LEM 2017 ofereix dos encontres d’alta volada. Un és el que tindrà lloc el 7 d’octubre, protagonitzat pel francès Lê Quan Nihn i la catalana Núria Andorrà, dos percussionistes amb una llarga experiència en àmbits com la música contemporània, el jazz d’avantguarda i les músiques improvisades. L’altra trobada destacable serà entre el flautista francès Etienne Lecomte, fundador del Vrak’Trio, i el guitarrista Jaime L. Pantaleón, conegut per formar part del grup de post-rock Twelve12. Lecomte i Pantaleón presentaran el primer treball del duet que formen, Tolv, un disc que han anomenat Électrons livres (11 d’octubre).

El LEM 2017 també serà la plataforma per descobrir a un jove talent de les músiques experimentals a Sardenya, el trombonista Federico Fenu (27 d’octubre), que tocarà en el marc de l’intercanvi entre el LEM i el Festival sard Signal. També actuarà el conjunt polonès Inire (27 d’octubre), en aquest cas com a part d’un nou intercanvi entre el LEM i un altre certamen europeu, el festival Intermediale, de Legnica (Polònia). Dos artistes residents de GTS actuaran, respectivament, al Signal i l’Intermediale.

De l’Orchestra Firecluche a Cabo San Roque

De l’escena nacional cal esmentar la presència, per primer cop al LEM, de l’Orchestra Fireluche (20 d’octubre), i la del pianista català resident a Brussel·les Josep-Maria Balanyà (19 d’octubre). També actuaran el duet madrileny Marta Sáinz & Antonia Funes i Iyari, alter ego del guitarrista Josep Mateo (5 d’octubre). Nad Spiro, el projecte de la veterana artista d’electrònica experimental Rosa Arruti, i Alenky, un nou grup encapçalat pel violista de roda Marc Egea, actuaran l’11 d’octubre. Big OK, proposta capitanejada pel cantant Paul Fuster, tocarà el 13 d’octubre. Altres noms destacables de l’escena nacional són: Adriana Petit (14 d’octubre); i The Anisotropic Perturbations i Linalab (21 d’octubre).

Els Encontres en l’Espai-Temps tornaran a ser una oportunitat per oferir un seguit de trobades amb artistes de diferents àmbits: Truna y Sus Monstruos (4 d’octubre), Gabbiano & Hernández-Santana (12 d’octubre), Xargai & Marín (18 d’octubre) i Floy Krouchy & Rayo 60 (25 d’octubre).

La trobada, però, més singular del LEM és l’Àgape, que reunirà al poeta Josep Pedrals, el grup CaboSanRoque i el cuiner Quim Díaz (8 d’octubre).

El certamen clourà amb una festa comandada per el DJ de la Muerte, el 28 d’octubre al bar Groc.

Curs d’introducció a la lliure improvisació

Els dies 6 i el 7 d’octubre, el saxofonista, professor, compositor i improvisador Josep-Lluís Galiana impartirà un curs d’introducció a la lliure improvisació musical, titulat “El gran joc de la deriva sonora” i dirigit a músics de qualsevol estil i nivell. El curs, que se celebrarà al CC La Sedeta, clourà amb un concert a càrrec dels alumnes i el professor valencià sota el nom de Drift Ensemble.

Activitat paral·lela i nous espais

A banda del curs i dels concerts, hi haurà un passi del documental de Martí Sans Oriol Perucho, In Memoriam a la Filmoteca de Catalunya (26 d’octubre).

El LEM 2017 incorpora quatre nous espais: la sala Nota 79, el Pipa Club, el bar Groc i la Filmoteca de Catalunya. La resta d’activitats se seguiran celebrant als espais habituals: MACBA; Centres Cívics La Sedeta i Convent de Sant Agustí, Soda Acústic, La Sonora de Gràcia, bar Almirall, Almo2bar i, òbviament, la seu de Gràcia Territori Sonor. Més informació a www.gracia-territori.com.

Segell EFFE.

Per tercer any consecutiu, el LEM ha rebut la distinció EFFE, un segell de qualitat que atorga la Comissió Europea a tot un seguit de certàmens dels diferents països de la UE amb el propòsit de crear una xarxa europea de festivals innovadors. En aquest sentit, el LEM és l’activitat més rellevant de Gràcia Territori Sonor, una entitat arrelada al barri barceloní de Gràcia i que va apostar des dels seus inicis, al 1996, per crear una plataforma de suport a l’escena local de les músiques experimentals, i/o considerades “inclassificables”, i a la difusió de propostes similars d’altres escenes del món.