Howlin’ Dogs En Concierto, Black Music Festival

Howlin’ Dogs

Concert de Howlin’ Dogs; Auditori de Girona, Black Music Festival; 19.03.2017

Fotocrónica de Mario Olmos

Howlin’ Dogs aterren per primer cop a l’Auditori de Girona dins del Black Music Festival per presentar-nos el seu homònim primer treball, un disc conceptual, d’investigació musical que parla del conflicte entre la comunitat afroamericana i la comunicat blanca. Un projecte basat en les work songs de l’època d’esclavitud del segle XVIII i fins els anys 70, on ja no les canten esclaus, si no els convictes condemnats a treballs forçats a les presons americanes, com ciutadans lliures però sense drets. Unes melodies plenes d’esperança per aquells que estan sotmesos a condicions extremes i que viuen sense conèixer la llibertat.

La principal font en la qual els Howlin’ Dogs se submergeixen són les recerques i enregistraments de John i Alan Lomax. Aquests etnomusicólogos van realitzar infinitat d’enregistraments basats en la cerca del folklore a nivell mundial. Un dels seus episodis són, precisament, aquestes works songs, les quals van ser gravades in situ en les penitenciàries del sud dels EUA. També recorren a els documents extrets de la biblioteca del congrés dels Estats Units per contrastar les lletres de les cançons i aprofundir en la història que les envolta.

Howlin’ Dogs està integrat per:

Smoking Bambino: Cantant amb una llarga trajectòria en el folk, blues i el rock. Líder dels Dirty Club, que compta amb sis àlbums al mercat. Bambino ha composat i publicat també sis àlbums en solitari.

Lluïs Figueras: Guitarrista amb experiència internacional, ha tocat en festivals de blues per tota Europa i ha treballat amb músics com ara Rob Strong Band, Mary Stoke Band, Boy Ar-nold, Eddy King o els Grateful Blues.

Cheka: Experimentat bateria que ha treballat amb Albert Pla. També toca amb Te Dirty Club i amb Radical Animal Beat, bandes que l’han portat a girar per tot el país.

Jordi Ruiz: Format a l’Escola Superior del Taller de Músics de Barcelona, destaca per la seva versatilitat. ha participat en gran nombre de projectes musicals dels quals destaquen Josep Hui o Emili Baleriola.

Enric Teruel: Guitarrista, creador i arranjador de Howlin’ Dogs. Ha treballat com a instrumentista per a Eybec i com a instrumentista i arranjador amb Naisha. També ha composat bandes sonores per a diversos projectes audiovisuals.

Text: NdP