Concert-inspira-bankrobber-la-[2]-apolo-barcelona-qualsevol-nit

Inspira, 10 anys

Ànims epilèptics

Text: Jessica Cobos
Foto: Clara Orozco

Una nit creativa. Avui La [2] de l’Apolo té una il·luminació creativa. Focus que enlluernen des de terra, intensament, epilèpticament, i no només amb el típic vermell bordell d’aquestes sales sinó amb varietat de colors, avui. Un públic creatiu que parla directament amb el cantant comentant-li que el seu segon àlbum té cançons que són lo millor que han fet. És més, un públic tant creatiu que, fins i tot, veig entre la gent a algú que em sona molt, i que a part sona molt bé: el Julián Saldarriaga de Love of Lesbian, amic dels qui avui celebren 10 anys junts: la banda de folk-pop Inspira. Què hi ha més creatiu que canviar estats d’ànim amb música?

Quan compleixes 10 anys d’amistat, de parella, en el treball, o amb la teva banda has de ser més creatiu que mai perquè no se’n vagi tot a la merda. Per això la telonera de la nit és l’Ariana Abecasis, junt amb el seu guitarra Jordi Bastida. S’asseuen i la primera paraula que surt de la boca de la vocalista ja és cantant, melòdicament, La llibertat, una de les cançons del seu primer LP Philisophades, de 2015. “Som d’un lloc on tot ens fa ser finit, però en realitat fa 10 nits que ens hem casat amb l’infinit, canta. Lletres sensibles i reveladores sobre conceptes de la vida que s’encrueixen com en Cinc hiverns. Amb composicions molt senzilles. La guanyadora del Slam Musical de l’any passat sona ben clara i nítida, les cordes vocals són el seu propi altaveu. Els seus dolços aguts van in crescendo i sembla que passi de cantar-li al públic a cantar-li al món, xiuxiuant les seves ‘filosofades’. L’ambient és molt íntim, el públic l’escolta, amb atenció, sense treure-li la mirada, que ella també manté, alternant-la amb el seu fidel piano. Entre les cançons de l’àlbum toca una que no hi és, una nova anomenada Serpentines. Aplaudiments. També sonen bé, res s’ha acoblat al ‘bolo’, res ha desafinat – perquè el públic no ha volgut quedar malament amb els aguts i impossibles gorgoritos de l’Ariana – que, per cert, sonen exactament igual que al CD.

S’acaba d’omplir la sala, es veu el cap del July de Love of Lesbian per allà. Els Inspira apareixen com siluetes sobre l’escenari, sota els focus blau elèctric, auguració del que ens espera, un 40% més elèctric que acústic avui. El bateria comença a tombar la tranquil·litat que precedia la nit amb la cantant de la Seu d’Urgell. Déu ni do el Jordi Lanuza, pensava que a partir dels 22 anys ja no es creixia més i els fotògrafs gairebé se les han d’enginyar perquè les fotos no tinguin com a protagonistes els forats del nas del Lanuza, això no ‘inspira’ pas. El so elèctric – que sorprèn al públic que pensava que seria més acústic – ve acompanyat d’un joc de llums súper parpellejant que t’endinsa amb el frenetísme dels pals del bateria i els riffs del baixista. Les cares són alegres, acompanyant la banda amb ritme i assentint les seves estrofes. Surt fum d’entre els focus de llum, estan molt rollo videoclip, molt creatiu. Però creatiu també ha de ser ajustar un repertori de 18 cançons en una hora de concert. El grup aconsegueix un molt bon repàs de la seva trajectòria, 4 àlbums en total.

Comencen amb la mítica Cova placenta (Cova Placenta, 2008) i segueixen amb lo més nou, Eterns, del seu últim disc batejat amb el nom de la seva filla (Greta, 2015). El públic se sap molt bé les lletres, les coreja. Toquen 7 cançons del nou àlbum, que és més enganxós que els altres, “més pop” com va dir el propi Lanuza a una entrevista, tornades que sonen amb molta força al compàs de la epilèpsia de les llums i els batecs de la bateria ressonant als peus. Un del públic canta les cançons amb els ulls tancats i les mans dins les butxaques, fa gust veure’l, sentint totalment el que escolta, justament la intenció d’Inspira amb les seves cançons, ara més realistes que oníriques. Tot i això, hi ha un altre noi del públic que, malgrat que canta i lloa totes les cançons, sembla cansat d’escoltar només l’últim CD i demana cançons més antigues. I li fan cas, ara toquen Humilment Brillant (Escapistes, 2010) romàntica i en acústic. Mentre em ve una pregunta al cap: pujarà el Julián a l’escenari per tocar amb ells? Doncs no, el de Love of Lesbian no puja però si ho fa en Pau Vallbé que es col·loca a la bateria. En Jordi Lanuza gairebé no pot parlar molt entre cançó i cançó perquè sinó no tenen temps de tocar-ho tot però treu uns segons per presentar al seu amic amb el que va tocar al BAM del 98. Hi ha gent del públic que ho recorda i els diu “uf, doncs sou puretas eh” entre riures. Toquen Talls nets d’arrel també del segon àlbum. Tot sona súper canyero, en Pau Vallbé es queda a la bateria fins que acaba el concert, que culmina amb cançons del disc més recent. Cada cop toquen amb més força, més bogeria. El baixista es suma i es converteix en un tercer bateria improvisat tocant els pals sobre el faristol. En Jordi no para de cantar i tocar, tot i haver suat, un cop més després de 10 anys, la camisa – tovallola a l’espatlla inclosa -. A finals de l’any passat van declarar que no es consideraven un grup de culte sinó un grup ‘ocult’ però en 10 anys això s’ha anat enderrocant i ja és ben cert que són ‘humilment brillants’.

La gent del públic passa d’assentir les cançons i de tenir les mans a les butxaques a moure el cap i ballar molt perquè estan de celebració: és qualsevol nit, d’un divendres, i després de 10 anys llargs d’Inspira podem dir que no, res no se’n ha anat a la merda.

concert-ariana-abecasis-bankrobber-la-[2]-apolo-barcelona-qualsevol-nit

Ariana Abecasis

concert-ariana-abecasis-bankrobber-la-[2]-apolo-barcelona-qualsevol-nit

Jordi Bastida, Ariana Abecasis

concert-ariana-abecasis-bankrobber-la-[2]-apolo-barcelona-qualsevol-nit

Ariana Abecasis

concert-inspira-bankrobber-la-[2]-apolo-barcelona-qualsevol-nit

Jordi Lanuza, Inspira

concert-inspira-bankrobber-la-[2]-apolo-barcelona-qualsevol-nit

Inspira

concert-inspira-bankrobber-la-[2]-apolo-barcelona-qualsevol-nit

Inspira

concert-inspira-bankrobber-la-[2]-apolo-barcelona-qualsevol-nit

Inspira

concert-inspira-bankrobber-la-[2]-apolo-barcelona-qualsevol-nit

Inspira

concert-inspira-bankrobber-la-[2]-apolo-barcelona-qualsevol-nit

Inspira

concert-inspira-bankrobber-la-[2]-apolo-barcelona-qualsevol-nit

Inspira

concert-inspira-bankrobber-la-[2]-apolo-barcelona-qualsevol-nit

Inspira